De geschiedenis van MZV Waterpolo
MZV Waterpolo werd opgericht in 1973. In de beginjaren was de Eeklose vereniging niet echt ambitieus en werd voortdurend op het laagste niveau gespeeld, in de vierde klasse.
Toen Rik De Boever aan het roer van de club kwam te staan in 1975, veranderde heel veel. Als speler/coach zorgde hij meteen voor een nieuwe wind binnen de club. Na enkele jaren hard labeur promoveerde MZV Waterpolo in geen tijd van de vierde klasse naar de Hoofdklasse. Met de eerste “gouden generatie” met spelers als De Boever zelf, Van Oost, Roesbeke, De Baets en Neirynck trad het “boerenploegje” in 1981 voor het eerst aan in de eerste klasse.
De eerste jaren op het hoogste niveau waren geen lachertje. MZV Waterpolo kon zich moeilijk handhaven in de Hoofdklasse en een eerste generatiewissel drong zich op. Een indrukwekkende lichting jonge snaken met Damman, Timmerman, Pauwels, De Bruyne en De Langhe op kop stond te springen om zich te tonen. De tweede “gouden generatie” domineerde jarenlang de jeugdreeksen en werd verschillende keren Belgisch jeugdkampioen.
In 1996 speelde MZV Waterpolo voor het eerst de finale van de Beker van België. Kortrijk was daarin een maatje te groot, maar MZV Waterpolo mocht daardoor wel Europa in. Het kwam terecht in de LEN European Cup Winners Cup en speelde een toernooi in Kranj (Slovenië). Veel deuren gingen open. Niemand in Eeklo die ooit aan een Europees avontuur had gedacht, maar plots was het er wel.
In 1999 werd dan toch voldoende budget vrijgemaakt om een eerste buitenlandse speler aan te trekken: de Slowaak Gabriël Gallovic. De elegante linkshander zorgde er meteen voor dat MZV Waterpolo zich voor een tweede keer kon kwalificeren voor de play-offs om de titel. Eeklo werd uiteindelijk vierde, maar dat resulteerde wel in een tweede Europese deelname in Malta. Na één jaar vertrok Gallovic en moest MZV Waterpolo opnieuw verder met eigen jeugdspelers.
Een derde “gouden generatie” kwam op de proppen met Michaël De Boever, Tom Van Oost en Cedric Grammens als absolute uitblinkers. In 8 jaar tijd werd de vriendengroep 7 keer kampioen in de verschillende jeugdreeksen. Het drietal was ook niet weg te denken uit de Belgische nationale waterpoloploegen.
In 2000 kon een nationaal jeugdteam zich voor het eerst in de Belgische waterpologeschiedenis kwalificeren voor het Europees jeugdkampioenschap in Hagen (Duitsland). Een jaar later herhaalde diezelfde groep, met bondscoach Rik De Boever, die stunt door zich te plaatsen voor het EJK in Bari (Italië).
Op basis van die knappe resultaten versierde het nationaal team, met nog altijd drie MZV-spelers in de kern en De Boever langs de zijlijn, een wildcard voor het wereldkampioenschap U20 in Napels (Italië). Ook daar werd geschiedenis geschreven met een historische 12e plaats.
We zitten ondertussen in 2005 en MZV Waterpolo blijft een belangrijke rol spelen binnen de nationale ploeg, nu op het hoogste niveau bij de senioren. In Izmir (Turkije) werd België 10e op de Universiade en in 2007 plaatste de ploeg zich voor het EK B in Manchester (Engeland). Daarna stopte het indrukwekkende verhaal jammer genoeg, want de Belgische zwembond (KBZB) vond het “te duur”. Ondertussen bleef MZV seizoen na seizoen aanwezig in de top van het nationale waterpolo. Een titel zat er jammer genoeg nooit in, aangezien in Doornik, Kortrijk en Moeskroen met vette cheques naar binnen- en buitenlandse toppers werd gezwaaid. De damesploeg slaagde daar wel in en werd kampioen in 2009 en 2013.
Datzelfde 2013 werd een absoluut dieptepunt voor de Eeklose waterpolofamilie. De Eeklose herenploeg werd door de zwembond verbannen naar de tweede klasse omdat het niet beschikte over een volledig diep zwembad. Een absurde regel die MZV Waterpolo in diepe rouw onderdompelde.
MZV Waterpolo had tot op dat moment bewezen tot de absolute top van het nationale waterpolo te behoren. Zowel de dames- als de herenploeg speelde in 2013 de finale van de Beker van België en de dames werden zoals gezegd ook kampioen. Maar die goede prestaties waren niet genoeg om een plaats in de Superliga te behouden.
5 seizoenen lang speelde MZV Waterpolo in de tweede klasse ver onder zijn niveau. Geen enkele speler vond het de moeite waard om de club te verlaten en de vriendengroep bleef intact. Eeklo haalde nog twee keer de bekerfinale, in 2014 en 2016, maar een eerste prijs zat er niet in.
Gelukkig besliste de Eeklose gemeenteraad vrij snel om een gloednieuw zwembad neer te poten aan de sporthal in Eeklo. Een zwembad dat wel voldoet aan de Vlaamse normen en dat diep genoeg is om waterpolo te mogen spelen in de Superliga. Dat vooruitzicht betekende wellicht de redding van MZV Waterpolo.
Het “Verbauwenbad” opent zijn deuren eind juni 2018 en dus keert de herenploeg van MZV Waterpolo in september eindelijk terug op het hoogste niveau. 2018 wordt het jaar van de terugkeer naar de Superliga. Het nieuwe bad ziet er prachtig en meer dan ooit is MZV Waterpolo van plan te tonen dat het nog altijd één van de sterkste waterpoloformaties van het land is.
Simon De Langhe